Duelul viorilor si starea de competitie

A intra în starea de competitie pe care o induce ideea de duel este esential pentru un artist care, prin definitie, ar trebui sa fie nemultumit cu ceea ce are. În cazul nostru, în competitie intra performantele unor instrumente, nu cele ale unor instrumentisti. Stradivarius si Guarneri. Daca de secole nu s-a stabilit cine este câstigatorul, nu se va stabili nici acum. Motiv pentru ca Duelul viorilor sa continue mult timp de aici înainte în ipostaza lui de proiect cultural national. Atmosfera fierbinte a luptei, a întrecerii, chiar daca are un final cunoscut, va atrage atentia publicului.
Cei doi lutieri italieni au produs multe instrumente valoroase, care au putut fi auzite pe marile scene ale lumii, sub arcusele unor mari violonisti.

În România s-au nascut multi violonisti care de-a lungul deceniilor au împânzit globul si care continua sa fie repere ale marilor orchestre ale lumii, pedagogi de renume sau solisti concertisti. Cânta pe viori valoroase, construite în urma cu secole de Stradivari, Guarneri, Amati, Gagliano...

O poveste frumoasa, cu potential spectaculos, se transforma în realitate începând din toamna anului 2011, când alaturi de pianistul Horia Mihail, martor si arbitru al acestui proiect, doi violonisti si doua viori care nu s-au întâlnit pâna acum pe aceeasi scena intra într-o competitie prieteneasca. Este practic un joc de-a duelul, în care câstigator va fi publicul.

Cei doi violonisti nu reprezinta doar istoria viorilor lor celebre, viori pe care cânta în acest moment prin generozitatea unor sustinatori privati sau publici ai culturii europene. Cei doi reprezinta doua fatete ale unor istorii de viata, ale unor optiuni diferite pentru a duce mai departe o vocatie si o misiune ce ascunde un efort pe care putini dintre cei aflati în sala de concert îl pot intui.

Pe scenele din Timisoara, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Craiova vor urca simultan în aceasta toamna trei muzicieni nascuti în România. Unul care a plecat din tara si continua sa traiasca si sa activeze în Europa - Liviu Prunaru, un altul care a plecat pentru o perioada si apoi a revenit - Horia Mihail si un al treilea care a parasit România doar pentru perioada scurte, pentru cursuri, concursuri sau concerte.

Duelul viorilor este la prima lui editie întâlnirea a trei trasee artistice diferite ajunse la maturitate, care se confrunta simbolic pe scena atragând atentia asupra unor performante individuale care merita mai multa vizibilitate decât cea de care beneficiaza fiecare în parte.

Oltea Serban-Pârâu