Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri revine cu ediția a X-a

28 septembrie - 5 octombrie 2021

Turneul DUELUL VIORILOR revine în 2021 cu ediția a zecea prin 6 recitaluri ce vor avea loc la Târgu Jiu, Caracal, București, Deva, Brașov, Ploiești, în perioada 28 septembrie – 5 octombrie.

Pe scena vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cânta pe vioara Stradivarius Pachoud și Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care cânta pe vioara Guarneri del Gesu Catedrala (pusa la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al carui patrimoniu se afla), acompaniați de pianistul Horia Mihail.

Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnatura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depaseste asteptarile multora. Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni : Stradivarius și Guarneri reîntâlnindu-se an de an, cu excepția anului 2020.

Privind înapoi la cele zece editii, ne reamintim ca Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru reprezinta o generație de forța a artei violonistice românești aflata acum în deplina maturitate, ca sunt doi muzicieni care au demonstrat în acești ani ca știu sa depașeasca orgoliile unicitații personalitații artistice, ducând acest proiect din cele mai mici orașe ale țarii în care ne aflam, pâna la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel ca muzica și arta pot face ca în mod potențial aceste limite sa nu mai existe. Viata lor concertistica merge mai departe, la fel cea pedagogica, de-a lungul unei stagiuni, zilele în care cele doua viori ramân sa se odihneasca în cutiile lor sunt, practic, inexistente.

Pentru concertele anului 2021, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala”, partea rezervata duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail cuprinzând unele dintre cele mai populare lucrari abordate în editiile anterioare.