Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri revine cu ediția a XI-a

2 - 6 decembrie 2023

Turneul DUELUL VIORILOR revine în 2023 cu ediția a XI-a printr-o serie de recitaluri care vor avea loc la București (2 decembrie), Brașov (3 decembrie), Ploiești (4 decembrie), Timișoara (5 decembrie) și Craiova (6 decembrie), cu o avanpremiera pe 27 noiembrie, la Haga.

Pe scena vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cânta pe vioara Stradivarius Pachoud din 1694 și Gabriel Croitoru – solist concertist al Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, profesor universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, care cânta pe vioara Guarneri del Gesu Catedrala din 1731 (pusa la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al carui patrimoniu se afla), la pian Horia Mihail.

Concertul pe care cei trei muzicieni îl vor susține la Haga, în Olanda, pe 27 noiembrie, este dedicat Zilei naționale a României și este o avanpremiera a Turneului Național ”Duelul Viorilor” care are deja peste un deceniu de cât se desfașoara în toata țara, dar și peste hotare.

Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnatura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depaseste asteptarile multora. Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni : Stradivarius și Guarneri reîntâlnindu-se an de an, cu excepția anilor 2020 și 2022.

În toți acești ani, am observat un fenomen care nu doar ca m-a bucurat mult, m-a convins ca e bine ce facem: atunci când am revenit în orașele în care fuseseram cu un an înainte, am vazut și fețe cunoscute, dar și public nou. De fiecare data, mai multa lume, mai mulți ”martori ai duelului”. și eu, și Liviu ne bucuram sa ne ”luptam” sub privirile românilor, spunea violonistul Gabriel Croitoru într-un interviu. Mie îmi face placere sa cânt acasa și, mai ales, sa fiu alaturi de prietenul și colegul Gabriel Croitoru. Da, și eu am observat public din ce în ce mai tânar și numeros, atât la concertele din marile orașe, cât și la cele din orașele mici. Nu am cum sa nu ma bucur ca munca noastra, copertata de așa-zisul duel, a dat roade în tot acest timp și a dus muzica clasica mai aproape de publicul român, spune violonistul Liviu Prunaru.

Pentru concertele anului 2023, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala”, partea rezervata duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail cuprinzând unele dintre cele mai populare lucrari abordate în editiile anterioare. Elementul surpriza din punct de vedere repertorial este Concertul pentru doua viori în re minor de Bach, opus celebru în care cele doua viori pot fi ascultate