COMUNICAT DE PRESA

Confruntare artistica la nivel înalt: Stradivarius versus Guarneri
Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru si Horia Mihail prezinta
cea de-a doua editie a turneului national „Duelul viorilor”

Proaspat iesiti dintr-o vara marcata de întrecerile sportive ale Olimpiadei, suntem invitati în toamna, o data cu reluarea mai multor initiative culturale, la un alt tip de competitie : duelul artistic. Si daca la Olimpiada conteaza doar cine triumfa, pe tarâmul artei competitia în sine este cea care naste valoarea, iar câstigatorul nu este atât protagonistul, cât publicul care se bucura de evolutia sa.

Stradivarius si Guarneri - doua viori de colectie - si cei doi artisti de talie internationala care le mânuiesc cu maiestrie, Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, se vor duela arbitrati de pianistul Horia Mihail în contextul celei de-a doua editii a turneului national ”DUELUL VIORILOR”. Între 12 si 25 septembrie, cei care nu au avut ocazia sa participe la prima editie, vor putea sa se bucure de sunetul extraordinar al celor doua viori de colectie într-un repertoriu atractiv, în orasele Galati, Iasi, Bacau, Pitesti, Bucuresti, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Cluj-Napoca.

„Primul” duel al viorilor, din toamna anului 2011, s-a încheiat indecis, declararea câstigatorului - Stradivarius sau Guarneri - fiind amânata. De aici s-a nascut necesitatea unui al doilea duel, Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru reîntâlnindu-se pe scenele din România pentru a se confrunta, arbitrati de pianistul Horia Mihail. Astfel, ceea ce s-a întâmplat în sase orase din tara în 2011, se va reedita cu un nou repertoriu în noua orase în 2012 cu speranta ca entuziasmul publicului si al presei de anul trecut se va pastra sau chiar va creste. ” declara Oltea Serban-Pârâu, redactor sef al postului Radio România Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio.

Vioara Stradivarius construita de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispozitia lui Liviu Prunaru de vestita orchestra Royal Concertgebouw - Amsterdam, al carei concertmaestru este de sase ani si vioara Guerneri del Gesu, datata 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu si care este pusa la dispozitia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul national ”George Enescu”, în patrimoniul careia se afla, se vor întrece într-un un program generos cu lucrari semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Sostakovici, Georg Fridrich Händel, Serghei Prokofiev etc.

Despre programul turneului, violonistul Liviu Prunaru sustine: „Vom cânta toti trei o suita de Moskovski pe care nu a mai facut-o nici unul dintre noi si care este o premiera în România. Vom mai cânta si sonata de Prokofiev pentru doua viori si o sonata de Haendel. În plus, fiecare dintre noi îsi va prezenta programul. Nu va voi dezvalui decât ca am ales sa cânt câteva lucrari noi, cu ajutorul carora vreau sa pun în evidenta calitatile viorii mele. Am încercat sa unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul si melancolia.”

Gabriel Croitoru abordeaza acest nou turneu cu aceeasi bucurie : ” În ceea ce priveste lucrarile alese de mine, sunt sigur ca vor fi pe gustul oricarui meloman si nu numai, având în vedere faptul ca este vorba despre piese de larga popularitate, care îmbina însa melodicitatea cu tehnica. Am convingerea ca voi reusi sa evidentiez, si de data aceasta, calitatile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius.”

Biletele se pot achizitiona de la casele de bilete ale salilor de concert în care se vor desfasura recitalurile, iar în Bucuresti si prin www.bilete.ro. Informatii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârsta de 21 de ani si student al Conservatorului bucurestean, pleca la un curs de vara în Elvetia. Din acel moment a fost doar o chestiune de timp pâna a ajunge un artist de talie internationala: cursul de vara s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior în asistent, apoi în profesor, pentru ca în perioada 2010-2011 sa detina functia de director artistic al Academiei « Menuhin » din Elvetia. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) si pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De sase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotata drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistica internationala în plina ascensiune cuprinde colaborari cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonica din Atena s.a. Un numar mare de premii internationale, participari la festivaluri si înregistrari audio se adauga palmaresului sau. Muzicianul cânta pe vioara pusa de dispozitie de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius «  Pachoud » (1694).

Peste o mie de aparitii scenice în tara si strainatate înseamna o cariera bogata pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploiesti (din 1987) si membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes s.a.

Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul International « Zino Francescatti  » - Aix-en Provence (Franta) s.a.

Muzicianul are în palmares mai multe aparitii discografice, printre care Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra de P. Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinta si cânta pe o vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu si se afla în patrimoniul Muzeului National George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Brasov cu Concertul în Re major de Haydn. A urmat cursuri ale Universitatii din Ilinois si pe cele ale Boston University, unde a fost si lector universitar. A sustinut recitaluri solistice si de muzica de camera pe patru continente si a cântat cu numeroase orchestre din tara ti strainatate. Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio » a sustinut cinci turnee nationale de anvergura, iar alaturi de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ». Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în strainatate alaturi de Orchestra Nationala Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expozitia Mondiala de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu na?ional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Calator", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de orase din tara sila Chisinau. În afara de cele doua editii cu "Duelul viorilor", s-a implicat si în alte proiecte de turnee nationale camerale intitulate "Cele trei dive", "Flautul de aur", alaturi de muzicieni români de talie internationala precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Vaduva, Ion Bogdan Stefanescu s.a.


PROGRAMUL RECITALURILOR - Turneul „Duelul viorilor”, editia a II-a:

J. Brahms: Scherzo pentru vioara si pian (Liviu Punaru - Horia Mihail)
B. Smetana: Aus der Heimat pentru vioara si pian (Liviu Punaru - Horia Mihail)
Fr. Kreisler: Tambourine chinoise pentru vioara si pian, op. 3 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)
Ed. Elgar: Salut d’amour pentru vioara si pian, op. 12 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)
J. Svendsen: Romanta pentru vioara si pian, op. 26 (Liviu Punaru - Horia Mihail)
Jeno Hubay: Hejre Kati pentru vioara si pian op. 32 (Liviu Punaru - Horia Mihail)
D. Sostakovici: Vals din Suita a II-a (aranjament pentru vioara si pian de Mugurel Scutareanu) (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)
P. de Sarasate: Fantezia Carmen pentru vioara si pian, op. 25 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)
G. Fr. Händel: Sonata pentru doua viori si pian în sol minor, op. 2 nr. 7
S. Prokofiev: Sonata pentru doua viori în do major, op. 56
M. Moszkowski: Suita pentru doua viori si pian, op. 71 - I. Allegro energico


DATELE si SALILE de desfasurare a concertelor - Turneul „Duelul viorilor”, editia a II-a:

Galati - Teatrul dramatic „Fani Tardini” - 12 sept
Iasi - Sala Filarmonicii - 13 sept
Bacau - Ateneu - 16 sept
Pitesti - Casa de Cultura Sindicatelor - 17 sept
Bucuresti - Sala Radio - 19 sept
Ploiesti - Sala Filarmonicii - 20 sept
Sibiu - Sala Thalia - 22 sept
Timisoara - Sala capitol - 23 sept
Cluj-Napoca - Opera Maghiara - 25 sept

Toate concertele încep la ora 19.


Organizatori: Radio România Cultural si Accendo

Eveniment realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National

Partener: Muzeul national „George Enescu”

Coproducatori: Radio România Regional si TVR

Sponsori: REVALID, JTI, Zamfirescu, Racoti, Predoiu - Attorneys at law

Transportat de DACIA

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Nissa, Societatea de muzica veche

Parteneri culturali: Casa de cultura a sindicatelor - Galati, Teatrul dramatic “Fani Tardini” - Galati, Filarmonica de stat din Iasi, Filarmonica de stat din Bacau, Filarmonica de stat din Pitesti, Orchestrele si Corurile Radio, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Timisoara, Opera Maghiara din Cluj

Parteneri media: Money Channel, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Sapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, Radio France International, artactmagazine, agentia de carte.ro, Liternet, Crazydeal, România libera, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel


Informatii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.