HORIA MIHAIL

Pianistul Horia Mihail a debutat la vârsta de 10 ani, în orașul său natal - Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn. De atunci, a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica "George Enescu" din București și cu Orchestra Națională Radio. "Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de o manieră pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar", s-a scris în ziarul Boston Globe, după una din aparițiile sale.

Dupa 14 ani de studii în România cu prof. Stela Dragulin, la Brasov, si prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzica din Bucuresti, Mihail a urmat


Horia Mihail cu Eduard Civil

cursurile Universitatii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship, iar în 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award.

Horia Mihail a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera în 18 tari pe 4 continente, colaborând cu artisti cunoscuti precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz si Nathaniel Rosen.

Dupa ce a functionat o perioada de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii si membru al deja cunoscutei formatii ”Romanian Piano Trio” alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma cu care a sustinut concerte de mare succes în tara si strainatate. Împreuna cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee nationale de anvergura - sub titlul Music ON, iar împreuna cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborari au aparut 3 CD-uri de trio cu lucrari de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn si 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso si Romantic.

Din 2009 artistul este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, calitate în care a sustinut mai multe concerte la Sala Radio (alaturi de Orchestra Nationala radio si dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar si în turnee în tara sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expozitia Mondiala de la Shanghai în iulie 2010.

În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul calator – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live aparut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape doua luni în vara anului 2012 si un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. Turneul Pianul calator din 2014 a purtat titlul 100 % Mozart. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alaturi de Orchestra Nationala Radio, cu lucrari concertante de Beethoven, Rachmaninov si Lutoslawski.

Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul International "George Enescu", Festivalul international “Nopti pianistice” de la Chisinau, Festivalul International de la Ushuaia. Proiectul “Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alaturi de violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul “Cele trei dive” alaturi de celebrele cântarete Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu si Leontina Vaduva la Iasi, Cluj si Timisoara.


Rehersals for the
Golden Flute Tour

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare între 2012 si 2014, sunt Pianul calator, Duelul viorilor, alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si Vioara lui George Enescu la sate, alaturi de Gabriel Croitoru.

In 2014, pianistul a realizat, printre altele turnee în Chile, Statele Unite si Malayesia si a cântat pe scena Festivalului International al Orchestrelor Radio RADIRO alaturi de Orchestra Radio din Praga.