O nouă revenire - Duelul viorilor

Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru - vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru - vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail - pian, începute în 2011, depășește așteptările multora.

2011 era un an de reașezări, în care cei trei muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni : Stradivarius și Guarneri. S-au revăzut în fiecare toamnă, an de an, iar în 2017 au chemat și întăriri, duelul ajungând la… patru personaje "violonistice".

Privind înapoi la cele opt ediții, ne reamintim că Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru reprezintă o generație de forță a artei violonistice românești aflată acum în deplină maturitate, că sunt doi muzicieni care au demonstrat în acești ani că știu să depășească orgoliile unicității personalității artistice, ducând acest proiect din cele mai mici orașe ale țării în care ne aflăm, până la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel că muzica și arta pot face ca în mod potențial aceste limite să nu mai existe.

Viața lor concertistică merge mai departe, la fel cea pedagogică, o mărturie fiind faptul că pe 1 noiembrie 2018, după trei seri de duel în trei orașe ale țării, cei doi evoluează alături de orchestrele gazdă pe scena Filarmonicii din Ploiești și respectiv a Orchestrei Naționale Radio, în concerte cu orchestra. De-a lungul unei stagiuni, zilele în care cele două viori rămân să se odihnească în cutiile lor sunt, practic, inexistente.

Pentru toamna anului 2018, cei doi au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius "Pachoud" în Polonaise brillante în la major op. 21 de Henryk Wieniawski, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu "Catedrala" în Melodii lăutărești op. 20 de Pablo de Sarasate. Partea rezervată duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail, va cuprinde unele dintre cele mai populare lucrări abordate în cele șapte ediții anterioare : Astor Piazzolla - Toamna și Iarna din Patru anotimpuri din Buenos Aires, Igor Alexandrovici Frolov - Divertimento, Souvenir și Ragtime, Dmitri Șostakovici - Cinci piese pentru două viori și pian și o serie de tangouri de Carlos Gardel - Volver și El dia que me quieras; Angel Villoldo - El Choclo; Gerardo Matos Rodriguez - La Cumparsita.

Oltea Serban-Pârâu